Aktivnosti koje nam mogu pomoći da što lakše prevaziđemo izolaciju

Jedite „vesele“ namirnice
Istraživanja pokazuju da konzumiranjem određenih namirnica bogatim magnezijem poput mahunarki, povrća, sjemenki, orašastih plodova, hrane bogate omega-3 kiselinama održava razinu šećera u krvi, što pozitivno djeluje na naše raspoloženje.
Imajte na umu da je važno uzimati uravnotežene obroke bogate, proteinima, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, mineralima što će ojačati imunološki sistem i pomoći nam da se osjećamo dobro.
Nemojte zaboraviti unositi dovoljne količine vode, a preporuka stručnjaka je svakodnevna konzumacija crnog čaja.

Tehnika dubokog disanja
Duboko disanje može pomoći da se trenutno riješite osjećaja stresa. Veća količina kisika u mozgu omogućava smirivanje cijelog živčanog sistema. Super tehnika vam može biti da duboko udahnete i sami sebi govorite: “Opusti se”. Nastavite tako disati barem minutu i osjetit ćete smirivanje cijelog tijela.

„Zagrlite sami sebe“
Ljudski dodir potiče proizvodnju endorfina kojeg nam nikada zapravo nije dosta. Doslovno se zagrlite i dodirujte po rukama. Zvuči smiješno, ali probajte, djeluje 100%!

Razgovarajte sa porodicom, prijateljima, kolegama putem vibera, skype, messenger-a.
Razgovor s drugima pomaže da se osjećamo “normalno”. On omogućava da razmijenimo misli, emocije, ideje. Naravno, društvo često implicira i smijeh koji će vam pomoći da lakše prevaziđete izolaciju.

Koristite tehniku terapijskog pisanja
Pomoću terapijskog pisanja možete biti sami sebi terapeut, bilo gdje i bilo kad. Za to su vam potrebni dobra volja, papir, olovka.

Svrha takvog pisanja je slobađanje nakupljenih emocija.
Ako osjećaje koji vas tište ne izgovorite naglas, ne isplačete, ili ih ne izrazite na neki drugi način, oni će se nakupiti negdje u vašem tijelu i stvarati vam razne fizičke i mentalne probleme.
Osjećaji su energija koja se želi izraziti i poteći, stoga joj dopustite da se kao tinta „razlije“ po vašem papiru.
Nakon što pročitate napisano, moći ćete bolje sagledati svoje osjećaje, misli i navike te analizirati svoje reakcije u pojedinim situacijama.

Kroz pisanje ćete primijetiti kako rastete i mijenjate se.
Kontinuirano pisanje osnažit će vašu samosvijest i produbiti vaše razumijevanje samih sebe, što je jako bitno za vaše samopouzdanje i lični razvoj.

Stručnjaci savjetuju da kod terapijskog pisanja jednostavno u početku pišete kao da praznite sadržaj cijelog svog uma na papir.
Samo pišite 6 minuta, bez zaustavljanja, ništa ne brišite i ne prepravljajte, ne brinite se o stilu i gramatici. Zatim odaberite temu i usmjerite se na nešto konkretno, naprimjer „strah i tjeskoba zbog izolacije“.

Postoji nekoliko formi pisanja koje možete odabrati a to su:
1. Vođenje dnevnika
2. Pisanje pisama zahvalnosti
3. Ekspresivno pisanje je slično je vođenju dnevnika, no ovdje ste zapravo zakoračili dublje u „tavan“ svojih skrivenih i potisnutih emocija.
4. Pisanje pjesama i priča

Iskreno se nadamo da će Vam neka od ovih aktivnosti pomoći da umanjite ili da se riješite straha, tjeskobe, uznemirenosti koja je prouzrokovana trenutnom situacijom odnosno pandemijom izazvanom Korona virusom ( Covid 19 ).
 

Pokušajte :
• Pridržavati se preporuka iz provjerenih izvora ( Krizni štab, Ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo TK);
• Biti i živjeti OVDJE I SADA, ali i planirati aktivnosti koje želite realizirati nakon prestanka izolacije;
• Biti podrška sebi i drugima;
• Biti zahvalna za sve što imam;
• Pomoći samoj sebi, ali i pomoći, podržati druge;
• Biti podrška osobama koje su zaražene Korona virusom jer ih razumijem i želim im to dati na znanje !