Značaj socijalizacije u zlatnim godinama

Važno je da starije osobe održavaju zdrav društveni život kako stare. Socijalizacija ima mnoge prednosti, od poboljšanja emocionalnog blagostanja do smanjenja stresa. 

Zašto bi starije osobe trebale težiti druženju?

Podiže samopoštovanje
Mnogi stariji doživljavaju depresiju, koja može biti uzrokovana izolacijom i usamljenošću. Druženje sa prijateljima i članovima porodice može poboljšati emocionalno blagostanje starijih. Prisustvovanje društvenim događajima može biti efikasan način da se spriječi nisko samopoštovanje, jer daje starijima priliku da izađu iz kuće, razgovaraju sa osobama koje imaju isto mišljenje i daju povratnu pažnju zajednici.

Povećava mentalnu oštrinu
Kada starije osobe prestanu da se druže sa svojim prijateljima i članovima porodice, to može dovesti do kognitivnog pada. To je zato što stariji moraju održavati svoj um aktivnim kako bi spriječili kognitivna oštećenja. Dobar razgovor je poput vježbe za mozak i prisiljava starije osobe da slušaju, odgovaraju i promatraju. Usavršavanje ovih vještina može održati njihov um zdravim.

Pruža fizičke prednosti
Iako su mentalne i emocionalne prednosti socijalizacije jasne, redovna socijalna interakcija također može poboljšati fizičko zdravlje starijih osoba. To je zbog načina na koji tijelo reagira na pozitivne razgovore i društvene interakcije. Lijep razgovor sa starim prijateljem oslobađa određene hemikalije u tijelu koje podižu raspoloženje i jačaju imunološku funkciju.

Sprečava loše navike
Kako starije osobe stare, mogu steći nekoliko loših navika. Na primjer, mogu izgubiti interes za njegu, čišćenje i pripremu zdravih obroka. Lako je skliznuti u loše navike u izolaciji, jer starije osobe imaju malo vanjskog utjecaja da održavaju čistoću svoje kuće, češljaju kosu i jedu zdrave obroke. Međutim, kada su stariji u interakciji s prijateljima, to im često daje dodatni poticaj koji im je potreban za održavanje zdravih navika. Možda će se više potruditi ujutro ako planiraju da se nađu sa prijateljem na ručku. Možda će pospremiti kuhinju prije nego što poznanik dođe na večeru. Socijalizacija drži starije osobe odgovornim u životnoj fazi u kojoj je odgovornost neophodna.

Svoj život ispunite pravom i iskrenom srećom tako što ćete svakodnevno njegovati odnose s najbližima. Ne možete biti sve apsolutno svakoj osobi, ali možete biti sve onima koji su vam najvažniji. Odlučite koje su to osobe i prema njima se ponašajte s poštovanjem i ljubavlju. Zapamtite, ne treba vam određen broj prijatelja, već određeni prijatelji u koje ćete biti sigurni.

Ovaj članak je dio projekta “reSTARt – Podrška zdravom starenju” kojeg Edukacijski centar “Nahla” realizuje uz podršku Grada Tuzla.