Počela realizacija projekta Skills4Digital – digitalnom transformacijom do boljih prilika za zapošljavanje!

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” kroz realizaciju projekta “Skills4Digital” u narednih 18 mjeseci će doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta u digitalnoj ekonomiji i kvalitetnijem brendiranju mikro i malih biznisa.

Posljednjih godina svjedočimo kako se tradicionalna radna mjesta transformiraju i stvaraju se novi oblici rada. Digitalna društva zahtijevaju digitalne kompetencije da bi osigurala puno učešće ljudi u društvenom i radnom životu. Napredne digitalne vještine otvaraju mogućnosti pristupa dobro plaćenim poslovima za kojima postoji velika potražnja u evropskoj digitalnoj ekonomiji. Digitalni poslovi mogu povećati produktivnost, zaradu i finansijsku nezavisnost mladih žena te im pomoći u prevladavanju ograničenja mobilnosti i borbi protiv restriktivnih rodnih normi.

Poduzetnici/ce sve više uključuju digitalnu tehnologiju u svoje poslovanje i poboljšavaju online komunikaciju. Mogućnost kupovine i prodaje roba i usluga putem interneta promijenila je i dodatno globalizirala tržišta. Budući da je brendiranje postalo važnije nego ikad, izuzetno je važno pomoći mikro i malim biznisima da poboljšaju svoj vizualni identitet, prisutnost u digitalnom svijetu i uspostavu e-trgovine, što je i jedna od značajnih komponenti projekta Skills4Digital.

Jedno od novijih istraživanja digitalnih vještina u BiH koje je provedeno na uzorku od 1900 zaposlenih i nezaposlenih i 100 kompanija pokazalo je da ICT vještine (vještine potrebne IT industriji i za digitalnu transformaciju u bilo kojoj industriji) na osnovnom nivou ima 39% ispitanika, a na naprednom nivou samo 24% njih. Kad se uzme u obzir spol ispitanika, istraživanje je pokazalo da više muškaraca ima napredne ICT vještine (30%), od žena (19%).

Nahlino dugogodišnje opredjeljenje je da pruža podršku ženama u IT industriji i kroz svoje obuke omogućava njihovo kvalitetnije profiliranje i bolje pozicioniranje na tržištu rada. Želimo vidjeti kontinuiran i uravnotežen razvoj naše zemlje i pružati podršku svima, za što nam prostorna i geografska ograničenja ne daju uvijek priliku, pa je projekt „Skills4Digital jedan od načina na koji ćemo pokriti šire područje i obuhvatiti veći broj korisnika/ca iz cijele BiH.

Projekt Skills4Digital sastoji se iz tri komponente:

  1. Realizacija obuka za 90 nezaposlenih žena u Sarajevu, Tuzli i Bihaću: Obuka za community menadžerice (140 časova iz oblasti osnova marketinga, kreativnog pisanja, osnova dizajna, fotografije i videografije, poslovne psihologije), Obuka Vizuelne komunikacije (100 časova u oblasti fotografije, video editinga i animacije) – poziv na ovu obuku objavit ćemo krajem novembra 2021, a realizacija će početi početkom januara 2022.
  2. Realizacija obuke za 15 poduzetnika/ca iz cijele BiH: E-commerce za poduzetnike/ce. Realizacija ove obuke je planirana u septembru 2022.
  3. Mentoring program za polaznice obuka (150 sati) čija realizacija je planirana za juni 2022. Polaznice će imati priliku u timovima, pod nadzorom mentora, raditi na konkretnim projektima u saradnji s poduzetnicima/ama iz cijele BiH, tako što će unaprijediti njihove marketing strategije, promo materijale i načine komuniciranja na društvenim mrežama, a poduzetnici će te materijale iskoristiti kako bi unaprijedili vlastitu pozicioniranost i prodaju kroz e-commerce servise.


Projekt je finansijski podržala Vlade Švicarske (SDC), a realizira ga Centar za edukaciju i istraživanje Nahla.