Aktivno starenje – potreba pojedinca i društva

Za mnoge je ljude starenje zastrašujuće doba ispunjeno usamljenošću, bespomoćnošću i dosadom. Međutim, ne bi trebalo biti tako. Starije osobe imaju osnovnu potrebu da ostanu povezani sa članovima porodice, prijateljima i starijim osobama koje imaju isto mišljenje. Ovo je psihološki korisno jer takve veze mogu minimizirati probleme s depresijom i usamljenošću i povećati emocionalnu stabilnost. Od korištenja društvenih medija kako bi ostali povezani na daljinu i pridruživanja grupama za starije osobe do planiranja porodičnih aktivnosti koje omogućavaju lako učešće, postoji mnogo načina na koje starije osobe mogu uživati i imati koristi od smislenih ličnih veza.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Untitled design (6)

Kako potaknuti aktivnosti?

Održavanje osjećaja svrhe u životu može uključivati aktivnosti u zajednici, ali to je potreba koja se također može zadovoljiti istraživanjem novih ili prisjećanje starih hobija, razvojem novih interesovanja, mentorstvom i činjenjem drugih značajnih stvari za druge, te postavljanjem realnih i ostvarivih ličnih ciljeva.

Mozak kod starijih ljudi mora ostati stimuliran i angažiran kako bi se smanjio rizik od vrste kognitivnog pada koji može utjecati na ponašanje i povećati podložnost depresiji i drugim problemima mentalnog zdravlja. Iako više društvenog angažmana s prijateljima i članovima porodice svakako može biti mentalno stimulativno, ova psihološka potreba se također može zadovoljiti ohrabrivanjem voljene osobe da:

• Čita i istražuje druge načine učenja;
• Igra igre riječima ili radi vježbe za stimulaciju mozga zasnovane na aplikacijama;
• Kreiranje foto-albuma ili spomenara da bi inspirisali prisećanje na srećne životne događaje;
• Podijelite ličnu priču.

Kao i svi drugi, starije osobe imaju psihološku potrebu da izraze svoje misli i osjećaje. Međutim, ponekad je to teško učiniti ako steknemo naviku da automatski radimo stvari umjesto njih. Jednostavne prilagodbe, kao što je uključenje voljene osobe u što je moguće više odluka i pokazivanje iskrenog interesa za to kako se on ili ona osjeća, mogu napraviti veliku promjenu u psihičkom smislu.

Graciozno starenje rezultat načina na koji gledamo i prihvaćamo promjene koje dolaze s našom hronološkom dobi. Dakle, stari smo onoliko koliko se staro osjećamo.

Izvori:

Ovaj članak je dio projekta “reSTARt – Podrška zdravom starenju” kojeg Edukacijski centar “Nahla” realizuje u saradnji sa Gradom Tuzla.