Značaj aktivizma za mlade

Aktivno djelovanje mladih ljudi, na jednako važan način kao i formalno obrazovanje, motiviše mlade da se odluče na lično usavršavanje, nadogradnju te sticanje neophodnih znanja.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

U čemu se ogleda značaj aktivizma za mlade?

Mladi su značajna kategorija društva i budući nosioci promjena u društvu. Iz tog razloga neophodno je prepoznavati njihove potrebe i podsticati ih na uključivanje u društvene procese i podržavati aktivizam mladih.

Aktivizam mladih predstavlja društveni angažman mladih koji su okupljeni oko neke zajedničke ideje i koji kroz zajedničko umrežavanje i djelovanje za cilj imaju unapređenje kvaliteta života mladih, sticanje kompetencija te rješavanje relevantnih pitanja u društvenoj zajednici.

Pred izazovima današnjice, mladi ponekad ne pronalaze motivaciju i vrijeme za aktivizam i aktivnosti van škole/fakulteta. Sve ono što se kroz društveno djelovanje ostvaruje veoma je značajno za razvoj ličnosti i karijere mladih ljudi. Mogućnost upoznavanja novih ljudi, a samim tim i ličnog usavršavanja komunikacijskih vještina, ali i boljeg upoznavanje sebe kroz odnos sa drugim ljudima, omogućava mladima da nedostatke koje imaju kontinuirano uočavaju i otklanjaju i samim tim postaju kvalitetnija ličnost.

Volontiranje za mlade ima mnogo prednosti, ali i za organizacije u kojima volontiraju te cjelokupno društvo. Mladi volontirajući razvijaju samopoštovanje, osjećaju se korisnim, stiču nova znanja, razvijaju vještine, a neki od njih volontirajući ostvaruju svoja prva profesionalna iskustva. 

Aktivizmom i ličnim učešćem u društvenoj zajednici mladi razvijaju razumijevanje za društvene probleme i suosjećanje s drugima, uče socijalne vještine i razvijaju moralne i etičke koncepte. Na ovaj način utiče se pozitivno na promjene u razumijevanju obrazovanja, gdje se naglasak stavlja na cjeloživotno učenje, naročito na neformalno obrazovanje i iskustveno učenje.

Aktivno djelovanje mladih ljudi, na jednako važan način kao i formalno obrazovanje, motiviše mlade da se odluče na lično usavršavanje, nadogradnju, sticanje neophodnih znanja i na ovakav način. Mlade ljude potrebno je podsticati na neformalno obrazovanje i aktivno djelovanje kako period okončavanja formalnog obrazovanja ne bi značio kraj perioda učenja svakog od njih, jer u suprotnom samo formalno obrazovanje neće imati pretjerano veliki značaj, niti će doprinijeti društvu u njegovom daljem razvoju.

Kako odabrati gdje volontirati? 

Sagledajte svoje karakteristike i odlučite se za volontiranje na mjestu koje će vas ispunjavati. Istovremeno ćete drugima pružiti svoje znanje, vještine, ali i dobiti novo iskustvo, nova znanja i vještine te osjećaj zadovoljstva koji će vas tjerati da se vraćate volontiranju. Na primjer, ako volite životinje, možete se prijaviti u neko sklonište (azil) koji se brine o napuštenim životinjama. Ako niste osoba koja voli životinje, postoji mnogo drugih načina kako možete nekome pomoći. Postoje razne mogućnosti kako nekome pomoći ili biti od koristi zajednici, na vama je samo da odlučite. 

Kako početi?

Javite se vašemu nastavniku/profesoru ili samostalno kontaktirajte ustanovu u kojoj želite provesti nekoliko sati sedmično ili mjesečno s ciljem nekog oblika volontiranja. Možete biti sigurni da ćete nakon volontiranja biti zaista sretni i sigurno se nećete osjećati kao da ste protraćili svoje slobodno vrijeme. Osjećat ćete se kako ste nekome pomogli, dali doprinos za opće dobro i da svakim danom rastete kao ličnost. Taj osjećaj je zaista neprocjenjiv i neće vam trebati dodatan poticaj da se ponovno vratite volontiranju.