Mitovi i istine o (ne)zdravoj ishrani

Hrana koju unosimo u organizam bitna je za pravilno funkcionisanje organizma, a takođe nam je potrebna energija kako bismo bili aktivni tokom dana. Vrlo je bitno znati da se informišemo na pravilan način i da znamo sve što nam je potrebno kada se odlučimo unijeti zdrave navike u svoj život. 

Mitovi o zdravoj ishrani i ishrani u generalnom smislu su jedan od razloga zašto se dešavaju greške u režimima ishrane. Postoje mnogi netačni i pogrešni postulati u koje gotovi svi vjeruju i razlog su nemogućnosti gubljenja kilograma i postizanja optimalnog načina života uz ishranu usprkos pridržavanju pravila. Takvi mitovi uzrokuju da nutricionisti/kinje prolazu kroz izazove dok pokušavaju da dopru do svojih klijenata i osoba kojima je potrebna pomoć u tom smislu, te su osobe iz te struke najčešće previše zauzeti razbijanjem ukorijenjenih predrasuda o ishrani. O navedenoj problematici smo razgovarali sa Mirhom Skakić, savjetnicom u Nahlinom savjetovalištu zdrave ishrane.

1. Poštovana Mirha, da li mislite da se mitovi o ishrani i zdravom načinu života nameću populaciji i da često odvedu u pogrešnom smjeru osobu koja želi da promijeni stil života?

Mitovi su oduvijek priče koje pojedinac htio ili ne čuje od svog okruženja, lako su pamtljivi, i djeluju vrlo lako na čovjekova uvjerenja. O ishrani i zdravom načinu života upravo zbog navedenog ne trebamo ni pomišljati kroz prizmu mitova ili pretpostavki. Uticaj ishrane na zdravlje čovjeka je činjenica, a činjenice su naučno dokazane stvari i ono što vremenom svakako biva jasnije i određenije. Vodeći se time sigurno su manje šanse da osoba ode u pogrešnom pravcu, dok u suprotnom sigurno dolazi do manjka stručnih informacija, motivacije i nepronalaska adekvatnih rješenja za određeni problem koji je vezan za zdravlje ili prehrambene navike.

2. Koji su to najčešći mitovi o ishrani koji se plasiraju javnosti i kako određeni savjet možemo smatrati vjerodostojnim?

Mnogo je takvih mitova ili plasiranih informacija, poput onog da pijenje limunade na tašte instant sagorijeva kalorije ili da ni u kojem slučaju ne smijemo jesti nakon 19 sati jer su posljedice fatalne. U principu, veoma je lako provjeriti istinitost takvih tvrdnji. Baze naučnih radova su uveliko dostupne širokoj populaciji stanovništva, ali i u svakodnevnim prilikama lako je pronaći web stranice ili platforme na kojima se mogu saznati vjerodostojne informacije i savjeti. Određeni savjet ili sugestiju osoba svakako može uvažiti ili ne uvažiti, ali smatram da je najbitnije voditi računa od koga tražimo ili dobijamo sugestiju, i koja je svrha toga. Dobiti mišljenje od stručnog lica sigurno ima drugačiju dimenziju od suosjećanja i savjeta najboljeg prijatelja. Zato pri tome treba biti oprezan, ali i biti otvorenog uma kako bi neki savjet mogao pronaći put ka realizaciji i rješenju.

3. A koje su to najveće „istine“ o ishrani?

Hrana je gorivo za tijelo i um, pokretačka snaga jedne složene mašine koja se zove ljudski organizam, ali i momenat užitka i nezamjenjiva svrsishodna aktivnost u toku dana. Zato trebamo imati na umu da jesti moramo kako bi živjeli, a od onoga šta jedemo i kakav odnos imamo prema hrani uveliko zavisi koliko kvalitetan život ćemo živjeti.

4. Zašto i kada je nužno potrebno potražiti stručnu nutricionističku podršku i savjet?

Nutricionistička podrška je značajna u različitim sferama društvenog života, tako da se njeni benefiti mogu prepoznati već od rođenja djeteta. Sada mnogo više roditelja istražuje mogućnosti raznovrsne ishrane dojenčadi, postoje e-bookovi koji se izdaju samo u tu svrhu ili online edukacije namijenjene za porodilje. Ovo je najdivniji momenat kada i roditelji, i konzumenti (djeca), ali i nutricionisti mogu uživati u procesu. S druge strane, možemo zaključiti da nijedan oporavak bolesnika ne prolazi lako, ako nije uspostavljen pravilan higijensko-dijetetski režim koji će potpomoći taj proces. Tako da, stručni savjeti i podrška sigurno su dobrodošli u različitim situacijama i razdobljima života. Nekad je to malo izazovnije, stoga se zaista nadam da će sve više pojedinaca shvatiti bitnost pravilne ishrane i prehrambenih navika koje trebaju sprovoditi u svom svakodnevnom životu.