U utorak, 27. marta 2019, u prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke promovirano je djelo „Muhaddise, učenjakinje u islamu“ Mohammada Akrama Nadwija. Prijevod ovog značajnog djela na bosanski jezik, u izdanju Centra za napredne studije i uz podršku Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“, koji su bili i suorganizatori promocije, ugledao je svjetlo dana krajem 2018. godine.

Promotori, Fahira Fejzić-Čengić, Mehmedalija Hadžić i Elvedin Subašić, osvrnuli su se na značaj knjige i informacija koje ona pruža o ulozi žena u nauci u prvim, formativnim godinama islama. Posebno su nadahnuto govorili o današnjoj ulozi žene u muslimanskim društvima širom svijeta, kao i u Bosni i Hercegovini i pokušajima da se njeno postojanje svede na nekoliko uloga koje obavlja, a zanemarujući njen ogromni potencijal u polju naučnog rada i prosperitet koji njeno aktivno djelovanje donosi svakom društvu.
Knjiga „Muhaddise: učenjakinje u islamu“ je adaptacija uvodnog toma biografskog Rječnika učenjakinja Poslanikovih hadisa, koji sadrži 57 tomova i biografije preko 9.000 učenjakinja od Poslanikovog doba do danas. Djelo je nastalo 15-godišnjim istraživačkim radom Mohammada Akrama Nadwija, savremenog islamskog učenjaka i trenutnog dekana Cambridge Islamic Collegea, a prvi tom su na bosanski jezik prevele mr. Nermina Baljević, profesorica arapskog jezika u penziji i Naida Hota-Muminović, profesorica engleskog jezika i aktuelna direktorica Prve bošnjačke gimnazije.
Knjiga na jedan sistematičan i integrativan način pokušava dati svoj doprinos u izučavanju hadisa, ali s aspekta ženskog diskursa i doprinosa žena u izučavanju hadisa. Ona donosi jedan novi pristup, koji pokazuje da je već u prvim generacijama cijela zajednica, a ne samo muškarci preuzela brigu o naslijeđu Poslanika, a.s.
Stoljećima su žene intenzivno putovale u svrhu stjecanja vjerskog znanja i redovno posjećivale najprestižnije džamije i medrese širom islamskog svijeta. Karakteristični dokumenti (kao što su razredne evidencije i idžaze kojima žene opunomoćuju muškarce da podučavaju) kao i blistava svjedočenja velikog broja uvaženih učenjaka, uleme, o ženama koje su ih podučavale, detaljno su zabilježeni. Pregled poglavlja sa pripadajućim kartama prati širenje centara u kojima su žene izučavale hadis, kao i njihov pad. Informacije sažete u Nadwijevom djelu izuzetno su važne za ujednačeno uvažavanje uloge žena u islamskom društvu.
Video s promocije: