Nahla na WMLF-u u Londonu!

U Londonu je 6. i 7. decembra 2018. održan 5. po redu Svjetski forum muslimanskih lidera (WMLF) na kojem je jedna od panelistica bila i Sehija Dedović, osnivačica i direktorica CEI Nahla.

Svjetski forum muslimanskih lidera svake dvije godine okuplja muslimanske lidere i liderice iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o gorućim pitanjima današnjice, kao što su islamofobija, radikalizacija, terorizam, građanski ratovi, klimatske promjene i sigurnost hrane. Forum je također usmjeren na kreiranje platformi putem kojih muslimanski lideri mogu ponuditi rješenja za aktuelna globalna pitanja kao što su edukacija mladih, poduzetništvo i promocija održivog razvoja.


Ove godine forum se fokusirao na četiri ključna aspekta: kreiranje novog narativa o islamu, jačanje muslimanskog liderstva na svim nivoima, osnaživanje žena i ulogu žena u preoblikovanju islamskog narativa.

 

U uvodnom obraćanju prisutnima zamjenica premijera Malezije dr. Wan Azizah Wan Ismail istakla je:
 
“Muslimanke moraju iskoračiti naprijed, razvijati svoje vještine i potencijale i koristiti svoje talente i poduzetničke sposobnosti da bismo vidjeli istinski dugoročni napredak u muslimanskim društvima. Kako bi se ovo postiglo, muškarci moraju promijeniti svoj stav i pružiti mnogo više podrške ženama. Nikad nećemo postići socijalnu pravdu na temelju iskrivljenih i nepravednih tumačenja. Dostojanstvo, dobrobit i napredak svih ljudskih bića bez obzira na spol, rasu, klasu ili etničku pripadnost, u mirnim, tolerantnim i inkluzivnim društvima moraju biti naš najvažniji cilj.”
 

 

Mr. Sehija Dedović bila je uvodničarka trećeg panela, pod nazivom “Na koji način žene doprinose preoblikovanju narativa o islamu?”
 
U svom govoru mr. Dedović  je istakla da se nada da ubuduće o ovom pitanju neće razgovarati samo žene, već da će i muškarci i žene zajedničkim naporima razmišljati i djelovati u pravcu većeg uključivanja žena, te da muslimanskim društvima nije toliko neophodno preoblikovanje, koliko je potrebno oživljavanje islamskog narativa. Naglasila je da smatra da žene već daju značajan doprinos u ovom pravcu samim otvaranjem pitanja koja zahtijevaju novo, više kontekstualizirano razumijevanje, a to tjera cijelu zajednicu, posebno učenjake, da započnu proces idžtihada i otvaraju važna pitanja koja su nam zajednički izazov.
"Profili žena o kojima Kur'an govori oslikavaju ih kroz duhovnost, snagu, borbu, žrtvu, služenje zajednici, mudrost i vlast, tako da nije jasno kako i u kom trenutku smo uspjeli sve to pretvoriti u razgovor o ženi kao izazovu, objektu, ‘fitni’ i svesti na nivo trivijalnih rasprava o njenom mjestu u kući. Dok se ne vratimo ovim temeljnim razumijevanjima ženskog bića, žena teško može imati značajniji utjecaj na bilo kakve procese. Svi moramo početi vjerovati u istinski doprinos i snagu žene koja je jedinstvena, a koju je Uzvišeni Bog stvorio takvom u svojoj mudrosti i želji da doprinos svakoga od nas bude specifičan i dragocjen”, poručila je na kraju svog izlaganja mr. Dedović.