Ambasador Murphy u posjeti CEI Nahla!

Povodom uspješnog završetka projekta „Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu“ 23. oktobra 2023. Nahlinu podružnicu u Bihaću posjetila je delegacija predvođena ambasadorom SAD-a u BiH Michaelom J. Murphyjem. Projekt kroz koji je svoje vještine u oblasti turizma usavršilo 136 polaznika i polaznica realiziran je zahvaljujući podršci građana SAD-a kroz USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam). Delegaciju je u ime CEI Nahla primila predsjednica i osnivačica centra Sehija Dedović sa saradnicama.

 

Predsjednica CEI Nahla predstavila je dugogodišnji rad Nahlinih edukacijskih centara i na koje sve načine Nahla ohrabruje i osnažuje ženu na putu njenog ličnog i profesionalnog razvoja te kakve to promjene donosi društvu. 

Predstavljeni su i ključni rezultati projekta „Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu“:

  • Ukupno 136 turističkih radnika i nezaposlenih osoba s područja Unsko-sanskog kantona dobili su priliku da unaprijede svoje vještine u održavanju higijenskih standarda u turističkim objektima, usavrše ugostiteljske vještine i poboljšaju svoje znanje engleskog jezika, 
  • Ostvarene su saradnje s 14 privrednih subjekata koji su osigurali edukaciju svojim uposlenicima, a ono što posebno raduje je da je tokom i nakon obuke posao pronašlo 17 od 40 prethodno nezaposlenih polaznika. Pored realizacije obuka u Bihaću Nahla je ove obuke realizirala i u Bosanskoj Krupi i Cazinu. Grad Bosanska Krupa je osigurao prostor za realizaciju obuka, a Centar za kulturu i turizam Cazin je pored osiguranog prostora u obuke uključio i svoje uposlenike i volontere. 
  • Dodatna vrijednost projekta koja je ostala kao trajno naslijeđe lokalnoj zajednici je izrada 18 videolekcija koje su postale dio edukativne platforme za turističke radnike TurizamAcademy, a koje za dodatno usavršavanje mogu koristiti svi turistički radnici u BiH.

Ambasador Murphy je izrazio oduševljenje turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona, ali i naglasio potrebu za mnogo većim ulaganjima u oblasti turizma i konstantnom edukacijom i promocijom kako bi se ovi potencijali bolje iskoristili u budućnosti. Istaknuo je napore Vlade SAD-a da podrže projekte koji će doprinijeti boljem ekonomskom razvoju i održivosti turizma i omogućiti radnicima u ovoj oblasti da steknu savremene vještine i znanja o kvalitetnom pružanju turističkih usluga.

Sastanku u prostorijama CEI Nahla u Bihaću su prisustvovali i Karl Wurster, Direktor ureda za ekonomski razvoj USAID-a u BiH, predstavnice USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini Nina Kovač i Jasenka Ćorić te Zineta Horozović, izvršna direktorica CEI Nahla Bihać, Emina Šahinović, koordinatorica projekta, Elma Begić, jedna od edukatorica na obuci iz ugostiteljskih vještina i polaznici obuka Sandra Pačić i bračni par Niels i Esther van Sloten koji su prenijeli svoje iskustvo učešća na obukama i kako su im pomogle da unaprijede porodični biznis u oblasti turizma.

Nakon obilaska centra i upoznavanja s obrazovnom ponudom i konceptom rada Nahle ambasador Murphy je bio posebno impresioniran onim što Nahla radi za lokalnu zajednicu i do koje mjere promišlja ekosistem u kojem se nalaze njeni korisnici te u skladu s tim nudi posebno prilagođen spektar usluga.

Ambasadoru Murphyju i predstavnicima USAID-a zahvaljujemo na posjeti i kvalitetnoj saradnji i radujemo se budućim uspješnim saradnjama na unapređenju kvaliteta života u Bosni i Hercegovini i osiguravanju boljih prilika za dostojanstven život i rad našim sugrađankama i sugrađanima.

Projekt “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” pored USAID-a podržali su i Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo putem projekta CHANGE, Centar za kulturu i turizam Cazin, Grad Bosanska Krupa i JU “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa, a realizirao ga je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, podružnica Bihać.